Velkommen til Danmarks Frimærkedatabase

Gebyrmærker

I årene 1923-1962 udgav posten såkaldte gebyrmærker til markering af, at der var betalt for særlige tjenesteydelser som eksempelvis udfyldning af blanketter, eftertælling af penge i værdiforsendelser, forsegling o. lign. Mærkerne blev enten klæbet på forsendelsen, et tilhørende følgepapir eller på kvitteringen.

De første gebyrmærker blev fremstillet ved at trykke ordet ”Gebyr” på et portomærke, men i 1926 udkom den endelige udgave. Den var oprindeligt designet af R. Larsen til frimærkekonkurrencen i 1902, som to år senere førte til udsendelse af bølgelinjetypen. Postvæsenet præmierede tegningen, men ventede altså 24 år med at tage det i brug til den definitive udgave af gebyrmærker.

Avisportomærker

I årene 1907-1916 udstedte posten særlige avisportomærker til brug ved afregning med avis- og bladudgivere. Mærkerne blev klæbet på afregningsblanketter til formålet.

Mærket blev tegnet af C. Hagen til frimærkekonkurrencen i 1902, som førte til udgivelsen af bølgelinjetypen. Postvæsenet præmierede Hagens design og anvendte tegningen til avisportomærker. Designet  blev genbrugt til portomærker i 1921.

 

Portomærker

Den 1. maj 1921 indførte postvæsenet af regnskabsmæssige grunde særlige portomærker til brug på ufrankerede og utilstrækkeligt frankerede forsendelser. De var i brug indtil de i foråret 1962 blev afløst af almindelige frimærker eller særlig portostempling, som da allerede var taget i brug ved større postkontorer. De første portomærker i 1921 blev fremstillet ved at trykke ordet ”porto” på almindelige frimærker, men senere samme år udkom en endelig udgave, hvortil man brugte C. Hagens design til avisportomærkerne fra årene 1907-1916.